AFTER SKATE

Intervju: Post Details – Martin Ottosson och Danijel Stankovic

Bakom Post Details står Martin Ottosson och Danijel Stankovic. Martin Ottosson är ett aktat namn i skateboardsverige som personen bakom Defekt och Semester Skateboards bland annat. Danijel “Jugga” Stankovic är förutom att vara en av Sveriges allra främsta skateboardåkare, ett välkänt ansikte genom sitt arbete med Nike SB. På de två år som Post Details funnits har de hunnit släppa fem olika kollektioner kepsar och mössor och är just nu aktuella med sin sjätte kollektion där serien “Decades” främst är i fokus. Det är tydligt att Post är ett företag som verkligen fäster vikt vid att hålla en viss standard och kvalitet, vare sig det rör sig om brodyren på en keps eller designen på en lookbook. Något som gjort att de nu blivit internationellt uppmärksammade. Vi satte oss ned med Martin och Danijel och bad dem berätta om inspirationen, industriklimatet i dag och den nya kollektionen.

Hur föddes idén till Post?

Martin – Jag och Jugga har rest en hel del tillsammans och då finns det en hel del tid till tankar och diskussion och vi har länge velat göra någonting tillsammans men vi kunde inte riktigt komma fram till vad det var vi skulle göra…

Danijel – Och jag var inte cool nog att få joina Semester så vi var ju tvungna att finna ett eget spår med Martin.

Martin – Haha! Precis exakt så var det, men för att återgå till frågan så pratade vi om att göra allt från en massa krimskrams till skateboardhårdvara i form av tillbehör som skruvar, kullager, bushings eller griptape. Men sen var det under en resa till Kina 2011, som den slutgiltiga idén föddes att vi skulle göra kepsar.

Danijel – Idén hade fötts lite innan men det var väl då vi kände att det var en bra idé eftersom några av våra vänner hade en likvärdig idé så vi kände en trygghet i det.

Martin – Precis vi såg bevis på att det fungerar att vara en liten spelare och ändå lyckas globalt. Vi träffade en av grundarna till Hélas, som var vår guide i Kina och han berättade att de hade varit tre personer som gick in i företaget och det hade uppenbarligen funkat. Sen när vi kom hem började vi göra research om lite olika tillverkare vilket var en jävla soppa men till slut hittade vi rätt under sommaren 2012 och ganska snabbt efter det var kollektionen färdig och i slutet på november så lanserade vi. Så det är väl egentligen en beskrivning på både hur idén föddes och hur det hela drog igång.

Så det kunde ha varit vilket företag eller vilken produkt som helst egentligen

Martin – Nej, för jag tror vi hade dödat de idéerna redan från början. Jag menar, det är jättekul att göra myntbehållare i plast som sin enda produkt fast det är bara kul i tio minuter.

Danijel – Fast du var ju rätt såld på klockor ett tag, Martin. Det minns jag satt i rätt länge.

Martin – Jo, dels hade jag en kollega som hade en vän som nyligen hade startat ett klockföretag i Hong Kong och dels så såg man att det uppenbarligen fanns en efterfrågan på klockor som inte behövde kosta skjortan och varför inte ge sig in i den businessen men jag är i slutändan ganska glad att vi inte gjorde det. Kepsar och mössor kändes bra.

Danijel – Kepsar var ju redan ett intresse. Jag var ju och nosade på So Cal och hela den prylen och du hade försökt göra få till att göra korvkepsen.

Martin – Precis, jag hade kollat runt lite om att göra merchandise för Defekt men ville inte vända mig till en reklamtryckare. Jag var i kontakt med So Cal som är en kepstillverkare som bland annat gör kepsar åt Supreme, HUF och Quiet Life men de var inte så lätta att få svar av. Men så hittade jag en annan tillverkare i Los Angeles som heter Quintin som jag faktiskt har sett nu har börjat rikta sig mot just skateboard för att på något sätt “branda” sig som någon form av skate apparel. Det var de första jag fick varuprover av, men jag var inte så stokad på just deras grejer.

Hur många tillverkare gick ni igenom innan ni hittade rätt?

Danijel – Det var väl tredje gången gillt, vill jag minnas.

Martin – Vi fick fysiska prover av Quintin. Sen var vi i kontakt med SoCal och fick vi, eller fick? Vi köpte deras textil- och varukatalog. Sen så var vi i dialog med en massa tillverkare i Kina. Du vet, man sitter på alibaba.com och letar bland massa olika tillverkare, skickar fortfarande mail och frågar “När ska ni tillverka era kepsar egentligen?” Men sen så fick kontakt med en tredje tillverkare och fick prover av dem och de satt som en “keps”. Nä, de första proverna var faktiskt jävligt dåliga haha! Men efter lite kommentarer på storlekar och passform så tyckte vi att vi hittade rätt. Men, den resan har ju också varit intressant eftersom ens egna preferenser ändras ju en del och sen går det ju en hel del trender inom kepsar så vi har säkert ändrat passformer med mera säkert tio gånger.

Hur flexibel kan en tillverkare vara med egna önskemål om passform, storlek med mera?

Danijel – De har ju ett arkiv som de presenterar med saker som de har gjort, men det har ju inte direkt intresserat oss utan vi har ju skickat fram och tillbaka egna samples och varianter som man sedan kört en form av “reverse engineering” på och lyckats få fram den “fiten” man vill ha. Men vi har ju jobbat med olika fits och passformer ända till den här kollektionen.

Martin – Jo, jag var ju och besökte fabriken för bara en månad sedan och där tog de fram lite olika modeller och jag gav kommentarer på vad jag ville förändra. Sen åkte vi vidare till en annan fabrik som tillverkar våra tröjor och när vi kom tillbaka till den första fabriken hade de redan hunnit ta fram nya prover som stämde överens med de önskemål vi hade. Sen var det naturligtvis vissa saker som kanske inte funkade att ändra. Det är ju både formen på kepsen och själva storleken som är viktig och det går ju inte att tillgodose allas behov och huvudstorlekar. Det är en rätt tuff nöt att knäcka. Men de är väldigt flexibla och sen är det ju precis som Danne säger en hel del “reverse engineering”. Jag menar, ska vi göra en 7-panel? En keps har ju vissa grundstommar att luta sig mot och det är dem vi försöker bygga vidare på. Vi försöker inte uppfinna hjulet igen, vi försöker bara göra det lite rundare.

Ligger det rätt i tiden just nu att starta ett keps/accessoar-märke? Alla vill väl göra en “Diamond” i dag, att starta ett företag som i sin tur inte inkräktar på andra sponsorer men som ger utrymme att tillverka i princip vad man vill som tröjor med mera.

Martin – Till en viss del ligger det väl en poäng i det men till exempel ur ett ekonomiskt perspektiv så tror jag vi startade lite för sent för det fanns en tid, ett eller två år tidigare när det blev en snap back-boom. Butikerna kunde ta in 100 Mitchell & Ness-kepsar och tre dagar senare så var de sålda och hela den grejen missade vi ju. Men om det låg rätt i tiden vet jag inte riktigt, för när är det rätt tid? När vi pratar om sponsring av åkare utan att inkräkta, som du var inne på, det är absolut en poäng men vi har aldrig haft som mål att ha ett team på det sättet med Post. Men självklart skickar vi ju ut produkter till lite folk som vi tycker passa och det är ju väldigt roligt att se att det uppenbarligen är uppskattat där ute. Du kan till exempel se Chris Jones på omslaget av senaste Sidewalk iförd Post-keps.

post-decades-lookbook-09

Vilket land förutom Sverige säljer ni mest till?

Danijel – Det är England. England är jävligt peppade! Jag vet inte riktigt varför men.

Martin – Det har nog till stor del med Dannes närvaro på den brittiska skatescenen det senaste decenniet att göra. Alla brittiska skatare vet ju vem Danne är i synnerhet nu när du är tillbaka i proffsspelet haha! Men responsen över lag har varit helt fantastisk men just i England har den varit lite extra så att säga.

Danijel – Sen det här med “var det funkar och var det inte funkar”, tänk dig att faktiskt ha ett märke där du bara jobbar med de du faktiskt vill jobba med? Det är lite så jag ser det, det är en jävla lyx. Ju större du blir desto mer urvattnat blir ju ditt koncept, det har man sett många gånger med märken som stigit kraftigt och sedan fallit lika snabbt. Särskilt när man är en liten aktör och kanske inte lika lätt kan axla en för snabb tillväxt. Sen så gillar jag det här med att du faktiskt inte finns överallt, den butiken som faktiskt har det ska ju känna att det inte finns över allt annars. Obeykepsar kan du ju hitta precis överallt idag.

Martin – Även på Kiviks marknad. Nästa år tror jag de kommer sälja HUF-kepsar på Kiviks marknad.

Danijel – Man ser ju det i hela skateindustrin, alla märken gör ju kepsar. Oavsett om du gör truckar eller skruvar så gör du ju även kepsar och det är ju rent ut sagt skitkepsar utan någon direkt själ i det, utan det är en logga på en keps. Så jag hoppas att butikerna tänker att “vi ska köpa in kepsar, då köper vi det av ett kepsmärke”. Du köper inte skor av ett T-shirtmärke. Jag hoppas vi kommer in som ett “headwear brand”.

Innebär det här att ni kan bli lite mer selektiva även om företaget utvecklas och efterfrågan ökar, kommer ni neka köpare?

Danijel – Så klart. Man vill ju inte neka någon egentligen men om vi nu ska gå efter vår distributionspolicy som vi har sagt, om vi ska jobba med en “dörr” i Stockholm så ska vi jobba med en “dörr” i Stockholm.

Martin – Men naturligtvis har vi ju pratat om ett scenario där vi skulle få en gigantisk förfrågan från en återförsäljare som kanske har flertalet butiker och självklart är det ganska svårt att säga nej om de vill köpa in för tio miljoner den här säsongen.

Det klassiska scenariot där man inte riktigt vet hur man reagerar då ens värderingar får sättas på prov.

Danijel – Det är klart, den dagen det händer då svarar man väl på den frågan. Men jag gillar att agera “lillebror” i hela den här industrin. Jag jobbar ju själv för ett stort varumärke och jag vet hur det ser ut med jakten på siffror och butiker och hela den biten men exklusiviteten försvinner ju till slut. Men eftersom vi jobbar med många av våra vänner så känns det genuint att kunna erbjuda något som faktiskt inte finns hos grannen. Jag ser ju hellre att de säljer 24 exemplar av varje modell än sex butiker säljer fyra stycken var. Då vill jag hellre gynna den “lilla” butiken och hoppas att de får mer ruljans. Det är svårt för just nu så är vi så små att detta känns genuint. Det roliga är att även om vi växt i antalet dörrar så har vi inte växt i kvantitet.

Hur stora mängder eller kvantitet började ni med?

Martin – Vi höftade bara i början. Visst hade vi snackat en del i början och hörde oss för bland folk och många var peppade så vi tänkte “Ja men, då kör vi helt enkelt”.

Så här i efterhand, tyckte ni att ni var för fega eller för modiga i uppskattningen?

Martin – Vi var nog ganska spot on faktiskt. Vi hade inte så många kvar sen efter att vi hade sålt till butikerna. Vi kunde naturligtvis ha gissat att vi kunde sålt det dubbla men det var även en ekonomisk fråga eftersom vi inte gick in med särskilt mycket pengar i det här företaget. Det var aldrig någon tanke att det här skulle så att säga, bära vår privatekonomi och det är det fortfarande inte, det är vi långt ifrån än så länge. Men jag ser det absolut som något som kan expandera ekonomiskt i framtiden.

Vad finns det för fördelar respektive nackdelar med att driva den här typen av företag gentemot till exempel hårdvara?

Martin – Det blir nog jag som får svara på den frågan då, som drivit hårdvaruföretag i form av Semester Skateboards. Men det är en jäkla skillnad på Post och Semester eftersom med Semester Skateboards har det aldrig någonsin funnits en tanke på att det ska kunna ge någon form av personlig ekonomisk “kickback”. Det har bara varit ett kompisprojekt rakt igenom. Men om man ska vara krass, så är det ju ingen hemlighet att det är bättre marginaler på textiler än vad det är på skateboards.

Danijel – Men sen måste jag ändå säga att det är lättare att sälja in ett hårdvarumärke än ett “soft goods-märke”.

Martin – Det är jag nog villig att hålla med om för då får du en mer tydlig personlig koppling i och med att du har ett team och man vet var produkten ska landa hos för typ av kund medan med mössor vet man ju faktiskt inte om någon ens kommer vilja ha de här på sig, ska de ha dem för att det är kallt eller ska de ha dem när de skatar? Det finns både för och nackdelar med båda men framför allt skillnader, markanta skillnader.

Var kommer inspirationen ifrån?

Danijel – Man tittar ju på allt runt omkring sig, alla intressen man har, andra varumärken och vad folk har på sig. Men det började nog till största delen mest om egna preferenser. Jag var ganska trött på att köpa Supreme- och Norsekepsar och tänkte “jag orkar köpa fler kepsar, jag vill ha mitt eget märke” haha! Det är nog detta som har gått genom designen med. Jag minns när vi hade den röda 5-panelen i sommarkollektionen 2013, då ville vi ha en röd 5-panelkeps för att JAG ville ha en röd 5-panelkeps på sommaren. Men det kan vara allt från en Jordan 7 Raptors-inspiration till allting runt omkring en egentligen.

Martin – Jag tror dessutom det kan vara ganska mycket omedveten påverkan eftersom man hela tiden blir så matad med visuella intryck i sin vardag genom medier att man undermedvetet kanske lutar åt ett visst håll i vissa fall. Eller att man låter sin inspiration grundas i vissa rådande trender även om vi verkligen försöker “stå utanför” just dessa. Men när jag sitter med färgskalor så kollar jag ju givetvis vilka som är de vanligaste färgerna för till exempel sommaren 2014, vilket du oftast kan se genom att kolla de stora modehusens visningar i och med att de visar kollektioner så långt i förväg medan vi inte alls har lika lång produktionstid och ganska små kvantiteter. Vilket ju gör att man kan “fuska” lite men jag låter verkligen inte det vara den primära måttstocken för vad det är vi ska göra. Sen tror jag det har mycket att göra med att man skatade på 90-talet med allt som gjordes då i “rip off-väg” som gör att man tycker det är lite kul att ta sig an storföretag, eller småföretag med för den delen och gör sin egen twist på saker. Det finns en snubbe där ute som driver en liten business som heter Dear skating eller Dear Skateboarding, som gör re-prints på gamla World Industriesprylar, framför allt T-shirts. Han har bland annat gjort tröjan som Jason Lee har i Blindfilmen med ett dollartecken i en cirkel och RB Control-kepsen som Ray Barbee alltid hade i Powell-annonser i början på 90-talet.

Danijel – Sen har han väl även gjort Gonz “Israel” T-shirt.

Martin – Den typen av inspiration är ju rolig men vi kan ju inte sitta och göra rip offs på World Industriesgrafiker från 91-92. Men inspirationen är spretig, det är den.

Hur spexig vågar man vara i designen, materialen modeller med mera?

Martin – Av erfarenhet av senaste kollektionen där vi inte alls var spexiga på något sätt, ville vi ju båda ändå göra en helt orange keps… Den har inte gått bra.

Danijel – Jag hade ju förutspått att Holland skulle ta (Fotbolls-)VM plus att det låg bra i tiden med att jag faktiskt bodde där nere, så vi tänkte nu jävlar tar vi den! Men nej…

post-decades-lookbook-06

Martin – Men visst, man pratar ju alltid om kepsar med klappande händer och visst, det hade varit roligt när man ser den i butik men majoriteten av de som tycker den är rolig köper den ändå inte. Jag tycker ändå vi har tagit ut svängarna ganska ordentligt med den kollektionen vi släppt alldeles nyss, “Decades”. Den skulle egentligen ha lanserats tidigare men nu blev det inte så. Där har vi då gjort tre jeanskepsar för tre olika årtionden som vi känner är relevanta. Jag är född på 70-talet, Danne på 80-talet och man pratar väldigt ofta nostalgiskt om skateboardåkningen på 90-talet. Men jag var ändå ganska orolig tills den stund vi hade de fysiska produkterna i handen, att jeanskepsar över skulle funka. Men du Danne, du var betydligt säkrare?

Danijel – Jo, det kanske jag var men man är ju alltid nervös över sin egen produkt. Allt från idén, första proverna till att Martin lägger ned tid och själ i att få det att se bra ut i en katalog sen kommer den till oss och man är nervös innan man öppnar den där lådan. Sen skickar man ut det och är nervös över vad ska kunderna tycka? Till sist är man nervös tills man har någon form av säljstatistik. Man har den nervösa sidan med sig under hela processen men det är det som triggar en. Det är som att skata downhill, du är nervös tills du väl kommer ned för backen.


Finns det något i de tre olika decenniernas kepsar som skiljer sig och är signifikativt för just de årtiondena?

Martin – Jo det gör det. Vi försökte ju koppla ihop olika material och tvättar med de olika tidsepokerna men det är ju också en omöjlighet eftersom på tio år händer det ganska mycket. Vi försökte väl mest välja färger som symboliserar när det modet verkligen peakade under den perioden. Men det är i alla fall ingen som än så länge har klagat över att just den tvätten inte alls hör ihop med det årtiondet..

Danijel – Bara min fru! Hon tyckte vi skulle bytt plats på 70- och 80-talet.

Martin – Jaha? Ja, du ser, det är olika åsikter i det hela. Sen gjorde vi tröjor som skulle passa visuellt bra med de olika kepsarna. Men vi ser ju inte oss som ett klädmärke. Vi gör kepsar och då och då lite kläder som ska tillhöra de andra produkterna. Även om vi på sistone faktiskt har haft lika mycket kläder som kepsar.

I och med lanseringen av Decades-kollektionen så har ni även lagt ner er ganska mycket i marknadsföringen inför denna med reklamfilmer och med ganska små medel ändå producerat väldigt kvalitativt material. Hur mycket tid gick egentligen åt till det?

Martin – Tack! Det tog faktiskt väldigt mycket tid, haha! Särskilt filmen med den osynlige skateboardåkaren. Det var ju också lite av ett experiment. Det visade ju sig inte vara så lätt att bara “ta bort det gröna” utan det mycket frame-by-frame-maskande att genomföra. Sen i efterhand hittar man ju alltid saker som man kunde gjort bättre eller annorlunda men det finns ju också en gräns för hur mycket tid man kan lägga ner på en sådan här sak. Men sen så vill jag ändå säga att det vi har lagt ner på de här filmerna och bilderna har visat sig väldigt givande i form av den responsen vi har fått på dem. Från både återförsäljare och de slutgiltiga kunderna. Det har varit så mycket positivt gensvar så man är glad att man lagt ner den tid på det som man faktiskt gjorde, men det är åtskilliga timmar.

Danijel – Men någonting som är kul att förmedla är ju att det är vi två som sköter i princip allting. De gånger vi inte får tid eller kan så är det ju någon vän som hjälper till såklart. Men det är ju ett hemmabygge.

P1100519

I samband med kollektionen “Decades” så lanserar Post Hats & Details även Instagramtävlingen “The 90’s Challenge” även känd som Jovontae Turner-linen (shove-it – backside ollie – fakie bigspin – backside ollie – fakie 360 shove-it, caballerial – fakie bigspin – frontside pop shove-it – 360 flip). Detta skall genomföras på femton sekunder vilket är längden för ett videoklipp på Instagram. Utmaningar kommer göras på Post Details Instagram vilket även kommer ske mot alla och efter oktober kommer en lycklig vinnare koras.

DCAfterSkatebanner
Webshop_Eyes
Asket_banner